Courgette bakjes
Dit gericht past goed in een lacto-ovo-vegetarisch eetpatroon (geen vlees/vis, maar wel zuivel) en is laag in koolhydraten! Elk bakje bevat 10 gram eiwitten en dat komt goed uit, want vegetariërs hebben een verhoogde behoefte aan eiwitten.
Je hoeft natuurlijk geen overtuigd vegetariër te zijn om soms een dagje zonder vlees te eten. Minder vlees eten is goed voor je lijf, dier en milieu! Dit kan je lezen in onze blog “een dagje zonder vlees”.
Je kan één bakje nemen als gezonde snack. Of je pakt er 3 als maaltijd en neemt er desgewenst een portie aardappelen, pasta of rijst bij.
Recept
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten voor 12 cups
- 2 courgettes
- 300 gram spinazie (ik gebruik diepvriesspinazie)
- 300 gram doperwtjes (ook hier gebruik ik diepvries erwtjes)
- 5 eieren
- 200ml halfvolle melk
- 1 teentje geperste knoflook
- Eventueel peterselie als garnering
- Geraspte 30+ kaas 100 gram
- Bakspray of olie om de bakjes in te vetten
- 12 vormpjes om de bakjes in te bakken
- Een kaasschaaf
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. En leg de vormpjes klaar.
- Start met de buitenkant van de courgette bakjes, door met een kaasschaaf dunne plakken over de lengte te snijden. Hiermee bekleed je de bakvormpjes.
- Ontdooi eventueel de spinazie. De doperwtjes kunnen in bevroren toestand worden toegevoegd. Maak een mengsel van de eieren, melk, spinazie, erwtjes, knoflook en gewenste kruiden.
- Vul de, met courgette bedekte bakvormpjes, met het ei/groente mengsel. Doe op elk bakje een eetlepel geraspte kaas en zet in de oven.
- Zet de bakvormpjes in de oven en bak vervolgens 30 min in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarden per bakje
Energie: 104 kcal
Koolhydraten: 6 gram
Eiwit: 10 gram
Vet: 4 gram
Vezel: 2 gram
0 reacties