Een dagje zonder vlees

Vleesvervangers alleen voor vegetariërs? Echt niet!?

Op maandag 9 maart 2020 start de nationale week zonder vlees. Dit leek me een goed moment om een blog te plaatsen over het minderen van vlees eten. Naast de nationale week zonder vlees, zijn er meer campagnes over de bewustwording van vleesconsumptie.

Sinds een half jaar doe ik zelf mee aan het initiatief Meatless Monday. Wat houdt het in? Zoals de naam al zegt, eet je 1 dag in de week geen vlees. Waarom? Omdat ik wat bewuster met mijn vleesconsumptie om wil gaan.

Het is niet alleen gezond, maar ook nog eens goed voor het milieu.

Ikzelf ben een echte vlees- en visliefhebber, dus 100% vegetarisch spreekt me niet zo aan. Toch kies ik minstens één dag in de week voor een vleesloze dag. Het initiatief Meatless Monday speekt me aan, want, wat is nou één dag op een hele week? En het effect is enorm, dat kan je hieronder lezen.

Naast het feit dat het makkelijk in te passen is, is het ook lekker. Niet geheel onbelangrijk! Er zijn tegenwoordig hele lekkere vleesvervangers, naast de standaard peulvruchten, ei, tofu en tempé.

We hebben dus:
  • Makkelijk: één dag in de week, moet te doen zijn toch?
  • Lekker: ik ga jullie natuurlijk nog voorzien van recepten!
  • Gezondheid, Milieu en Dierenwelzijn wil ik hieronder verder gaan toelichten aan jullie.

 

Dit zijn de redenen om minder vlees te eten:

Reden 1: Gezondheid

Vlees bevat nuttige voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer en kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Maar als je te veel vlees eet, dan kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid.

Er wordt geadviseerd om zo min mogelijk bewerkt vlees te eten en max. 300 gram roodvlees per week.

Bewerkt vlees is vlees waaraan stoffen worden toegevoegd om het langer houdbaar te maken of om de smaak te beïnvloeden, voorbeelden hiervan zijn: alle soorten worst, pathé, kant- en- klare burgers, schnitzels en snacks.

En wat bedoelen we nou met roodvlees? Dat is niet alleen de kleur van een medium- rare gebakken biefstuk, maar alle soorten rund, varken, schaap, geit en paard. Roodvlees is de benaming voor spiervlees van zoogdieren.

Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

Het eten van veel rood vlees (100 tot 120 gram per dag) hangt samen met een:

10% hoger risico op beroerte

10% hoger risico op darmkanker

15% hoger risico op diabetes type 2

20% hoger risico op longkanker

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag heeft een sterker verband met bovengenoemde ziektes dan rood vlees. Daarnaast bevat bewerkt vlees meestal veel verzadigd vet en zout.

Door vlees vaker te vervangen door peulvruchten, tofu, tempé, noten of ei verlaag je het risico op verschillende ziekten.

Let op: kant- en- klare vleesvervangers bevatten soms meer zout dan de standaard vleesvervangers zoals hierboven genoemd.

Bron: voedingscentrum

Reden 2: Milieu

Minder vlees eten levert ook winst op voor het milieu. Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Minder vlees eten levert al snel veel milieuwinst op. Door bijvoorbeeld per week 100 gram minder vlees te eten, verlaag je de broeikasgassenuitstoot van je voedingspatroon al met 7 tot 10 procent.

Vlees heeft zoveel impact op het milieu omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Veevoer moet ook weer worden verbouwd en vervoerd. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. De impact van peulvruchten, ei en noten is veel lager. De klimaatbelasting van peulvruchten is zelfs 20 keer lager dan van rundvlees

Bron: voedingscentrum

Reden 3: Dierenwelzijn

Door de hoge vraag naar vlees vanuit consumenten, moeten er meer dieren gefokt worden om aan die vraag te voldoen. Hoge productie ten kosten van dierenwelzijn. Dat levert niet altijd fijne taferelen op.

Zo is er de laatste tijd veel nieuws geweest over bijvoorbeeld de varkensindustrie. Varkens die levend gekookt worden, was de titel van het nieuwsbericht. Er is weinig controle op het welzijn van de varkens, en door de hoge werkdruk van de werknemers ontstaan er onprettige situaties voor de dieren. En zo zijn er nog meer voorbeelden.

Arjan Lubach heeft laatst een item gehad over de varkensslacht. Dat maakt pijnlijk duidelijk dat er nog veel misstanden zijn. Item: https://www.youtube.com/watch?v=g2bwr7RotAs

In ons land ‘produceren’ we elk jaar ongeveer 500 miljoen dieren. Fabrieksmatig worden dieren vermeerderd, vetgemest en verwerkt. Elke dag worden 1,7 miljoen dieren in Nederland geslacht. Dit noemen we de vee-industrie.

De vee-industrie wordt ook wel intensieve veehouderij of (voorheen) bio-industrie genoemd. Dieren worden in stallen dicht op elkaar en vaak op grote schaal gehouden. Op alles wordt bespaard: ruimte, voer, arbeidskrachten enz. Dat gaat ten koste van het dierenwelzijn. Dieren lijden in de vee-industrie, omdat ze in korte tijd zo veel mogelijk moeten produceren of groeien.

Door de hoge vraag naar vlees te verminderen, kunnen we met zijn allen het dierenwelzijn bevorderen. De omstandigheden voor de dieren kunnen we verbeteren, als ze minder snel moeten produceren (fokken van kalfjes, biggetjes of lammetjes) of groeien.

Let bij het kopen van vlees ook op het Beterleven keurmerk. Kijk op onderstaande link voor alle keurmerken: https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/vlees/

Ben je al overtuigd?

Op de website staan al een aantal vegetarische recepten, zie hieronder de links:

Courgette bakjes

Gevulde paprika

Gevulde rijstvellen

Wat is een gezond gerecht voor in de herfst?

Aziatische courgette-noodlesoep met saté van tempé

Salade caprese

Bietensalade

Win actie!

In het kader van de nationale week zonder vlees houden we ook nog eens een win actie. Deel jouw favoriete vegetarische gerecht hieronder of op onze instagram pagina en win een vegetarisch kookboek!

Wil je meer begeleiding bij een vegetarisch of veganistisch eetpatroon? En wil je daar een aangepast dagschema bij? Maak dan gerust een afspraak via onze online agenda. Wij helpen je graag verder.

Isabelle Isarin, diëtist bij DiëtistRUTH

Op 6 maart 2020
schreef : Isabelle Isarin
Mijn cliënten kunnen, ondanks een dieet, plezier blijven beleven in het eten. Dat vind ik belangrijk. Het fascineert mij dat je door te letten op je voeding klachten kunt voorkomen, verminderen of zelfs verhelpen. Als dat lukt, haal ik daar veel voldoening uit.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236