Volkoren pizzabodem
Recept voor 4 pizzabodems
Pizza! Pizza! ooooh pizza! Om deze “snackmaaltijd” iets gezonder te maken geven we jullie een receptje voor volkoren pizzabodems. De voordelen: meer voedingsvezels (per pizza ruim 10 gram meer), lagere glycemische index (langzame koolhydraten), meer ijzer, meer eiwitten en iets calorieën minder.
Bereidingstijd: 30 minuten (4-5 uur rijstijd)
Ingrediënten
- 500 gram volkorenmeel
- 250-300 ml water
- 1 zakje droog gist (7 gram)
- 2 eetlepels olijfolie
- 6 gram zout
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in een kom en meng met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg 8-10 minuten door. Laat het deeg 15 minuten rusten. Verdeel het vervolgens in 4 gelijke delen en maak daar bolletjes van.
Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur 4-5 uur rijzen. Het pizzadeeg is nu klaar om verder verwerkt te worden.
Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen, voor op 250 ⁰C. Als je geen pizzasteen hebt kun je alvast een bakplaat mee voorverwarmen en daar de pizza straks op laten glijden. Bestrooi het werkblad met bloem en druk elk deegbolletje met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Als je dit lastig vindt, kun je ook een deegroller gebruiken. Leg het deeg met voldoende bloem eronder op een (snij)plank, zodat je deze straks gemakkelijk in de oven kunt laten glijden. Beleg de pizzabodem met saus en toppingen naar keuze en bak de pizza 10-15 minuten op de hete pizzasteen.
Tip: pizza deeg over? Deze kan je heel goed bewaren in de koelkast (2-3 dagen) of in de vriezer (2-3 maanden)
Voedingswaarden per pizzabodem volkoren
Energie: 445 kcal
Koolhydraten: 70 gram
Eiwit: 16 gram
Vet: 7 gram
Vezel: 15 gram
Voedingswaarden per pizzabodem witte bloem
Energie: 465 kcal
Koolhydraten: 86 gram
Eiwit: 13 gram
Vet: 7 gram
Vezel: 4 gram
0 reacties